Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η πολύ λαίμαργη φάλαινα που έφαγε τη θάλασσα

 

Ευγένιος Τριβιζάς




Picture
Ο Ευγένιος Τριβιζάς (κλικ) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διατελεί Ομότιμος Καθηγητής, και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.

Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το Νησί των πυροτεχνημάτων.
Πηγή : Σουδίας Γιάννης ,Χρήστος Αλταντζής 
 
 
Λεξιλόγιο
 
σπάρος = Ψάρι μικρού μεγέθους που βρίσκεται πολύ συχνά ακόμη και σε ρηχά νερά, με σώμα συμπιεσμένο στα πλάγια, πολλά κόκαλα και μια χαρακτηριστική μαύρη ταινία στην ουρά. Είναι συγγενικό με το σαργό και το σκαθάρι. (κλικ)
 
 
κανό = Το κανό είναι στενόμακρο πλοιάριο από κορμό δέντρου, με την πλώρη και την πρύμνη του ίδιου σχήματος. Κινείται με ένα κουπί ή και με πανιά.
Από τα πιο παλαιά πλοία, χρησιμοποιείται και σημερα από τους ιθαγενείς της Αμερικής, της Αφρικής και της Ωκεανίας. Κανό λέγονται και τα πλοιάρια με πανιά με σκεπασμένη την πλώρη και την πρύμνη, που χρησιμοποιούνται για αναψυχή.
Η ονομασία έχει δοθεί και σε θαλάσσια σπορ με μικρά κωπήλατα πλοιάρια, σε ήρεμα νερά.


βουλιμία = (αρχ. ελληνική βους + λιμός) = η λαιμαργία, η υπερβολική επιθυμία για κατανάλωση φαγητού και ικανοποίηση της ανάγκης για τροφή
Η Δήμητρα πεινούσε τόσο πολύ, ώστε καταβρόχθισε με βουλιμία όλο το μουσακά, προτού προλάβει η μαμά να κάτσει για φαγητό.
 
αεροπλανοφόρο = πολεμικό πλοίο ειδικά κατασκευασμένο για τη μεταφορά πολεμικών αεροπλάνων.Ουσιαστικά είναι ένα πλωτό στρατιωτικό αεροδρόμιο

 
χάβω (χάβω < μεσαιωνική ελληνική χάπτω < αρχαία ελληνική κάπτω (αρπάζω και καταπίνω πεινασμένα)  =
  1. καταπίνω κάτι αμάσητο, λαίμαργα, πεινασμένα
  2. (συνεκδοχικά) αποδέχομαι μια λανθασμένη ή παραπλανητική άποψη χωρίς να την επεξεργαστώ, δηλαδή με αφέλεια .
    Το είπα πειστικά, αλλά αυτός δεν το έχαψε

φαλαινοθήρας (φάλαινα + θήρα = κυνήγι) = κυνηγός φαλαινών


μαργαρίνη = τρόφιμο βιομηχανικής προελεύσεως που αποτελείται κυρίως από φυτικά λίπη και  μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση και στην υφή της, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

μπανέλα < μπαλένα (ιτ.) = εξάρτημα στήριξης ρούχων (κυρίως στηθόδεσμων)
 
 κυκλώνας = θυελλώδης άνεμος που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιστρέφεται γύρω από ένα κεντρικό, μετακινούμενο σημείο
οι κυκλώνες παρατηρούνται στη διάρκεια των θερμότερων μηνών του χρόνου κυρίως στις περιοχές της Καραϊβικής θάλασσας, του κόλπου του Μεξικού κ.ά.
 
 
 
Το ποίημα αναφέρεται στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον οι ανθρώπινες δραστηριότητες αφού αυτές στοχεύουν μόνο στο εφήμερο κέρδος.
Όμοια και η φάλαινα του ποιήματός μας από τη λαιμαργία της καταπίνει ό,τι βρίσκει μπροστά της με αποτέλεσμα να έρθει σε δύσκολη θέση αφού, καθώς έχει καταπιεί τα πάντα, δεν υπάρχει μέρος να κρυφτεί από τους φαλαινοθήρες.
Έτσι φανερά μετανιωμένη προσπαθεί να διορθώσει το κακό που η ίδια δημιούργησε στο περιβάλλον αλλά και στον εαυτό της, αφού όλοι είμαστε "μέρος" του περιβάλλοντος.
 
   Μια πολυμεσική εφαρμογή με τον τίτλο ¨Ο πολύ λαίμαργος άνθρωπος που έφαγε την φάλαινα" με αναφορά στο μείζον θέμα της φαλαινοθηρίας.
Picture
πηγή : 8ο δημοτικό Νάουσας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου